17 marca przedszkolaki obchodziły Dzień piekarzy i cukierników. Cukiernik i piekarz to zawody niezwykle trudne, wymagające ogromnej wiedzy i praktycznych umiejętności, a także talentu. W tym dniu dzieci z naszego przedszkola dowiedziały się, że to dzięki pasji piekarzy i cukierników oraz ich ciężkiej pracy, możemy codziennie cieszyć się smakiem chleba, bułek, drożdżówek czy pączków oraz innych słodkich rarytasów. Dzieci poznały również proces wypieku chleba i jego rodzaje. Dzieci tego dnia oglądały filmy edukacyjne o tych zawodach, słuchały wiersza,bawiły się w zabawy tematyczne w pieczenie chleba,pizzy i ciasteczek. Przedszkolaki także miały okazję na chwilę wcielić się w rolę prawdziwych cukierników i kucharzy- dzieci wykonały razem z panią lukier i udekorowały babeczki lukrem i posypką. Lekcja pieczenia chleba okazała się doskonałą zabawą. Chleb piekły wszystkie przedszkolaki, każdy miał swoje zadanie: wsypanie mąki, drożdży lub soli, mieszanie składników. Przedszkolaki mogły poczuć jak pachnie zaczyn, jak i wyrabiane ciasto chlebowe. Proces wypieku ciasta nie jest łatwy i wymagał czasu. Najpierw ciasto musiało odstać, aby urosnąć, a potem prawie godzinę chleb piekł się w przedszkolnym piekarniku.