Racjonalne żywienie dzieci i młodzieży jest czynnikiem wpływającym na: stan zdrowia, samopoczucie, zdolność efektywnego uczenia się i aktywność ruchową.
Styl życia i zachowania zdrowotne, w tym żywieniowe, kształtowane są już w okresie dzieciństwa i młodości. W ciągu ostatnich lat na całym świecie obserwuje się wzrost występowania nadwagi i otyłości w grupie dzieci i młodzieży. Równocześnie dość częstym zjawiskiem jest stan niedożywienia wynikający z żywienia dzieci i młodzieży w sposób nieprawidłowy, ubogi w niezbędne składniki.
W kształtowaniu zachowań żywieniowych istotną rolę odgrywa środowisko społeczne: rodzinne, szkolne, grupy rówieśnicze. Dlatego co roku w Szkole Podstawowej w Wilczyskach organizujemy warsztaty propagujące zdrowe odżywianie, które prowadzą nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Bobowej w ramach „Programu dla Szkół”, którego Firma „Rolmlek” dostarczyła produkty nabiałowe.
Celem warsztatów zdrowego odżywiania było przybliżenie uczniom sposobów zdrowego i racjonalnego odżywiania oraz jak w sposób praktyczny i prosty przeciwdziałać marnowaniu żywności.
Uczniowie w trakcie warsztatów kulinarnych obejrzeli prezentację multimedialną, wypowiadali się na temat zdrowego odżywiania i własnych nawyków żywieniowych, a następnie z wielkim zapałem sporządzali zdrowe przekąski i napoje. Wszystkim dopisywał apetyt i dobre humory.
Najnowsze komentarze